بازگشت به ماه

سال پیش رو آبستن رخدادهای فراوانی در دنیای علوم محض و تحقیقات کاربردی خواهد بود. برای مثال، رقابت بر سر بازگشت انسان به ماه به نتیجه خواهد رسید.

هشت ماموریت به یگانه قمر زمین در سال جاری

ماه، قمر زمین به مقصدی جذاب برای نهاد های بین المللی و شرکت های خصوصی تبدیل شده است، به طوری که در شرایط ایدئال، سال 2018 (1397 شمسی) شاهد هشت ماموریت مختلف به این همسایه ی دیرینه خواهیم بود.

سال گذشته، «ایلان ماسک»، رئیس شرکت های «تسلا موتورز» و «اسپیس ایکس»، چنین عنوان کرد که در سال 2018 قصد دارد دو توریست را به کمک راکت فالکن هوی و کپسول سرنشین دار «دراگون» به سفری دور ماه بفرستد. هرچند راکت فالکن هوی در بهمن ماه گذشته نخستین پرتاب آزمایشی خود را با موفقیت پشت سر گذاشت، اما کپسول سرنشین دار دراگون تاکنون آزمایش نشده است. هر دو باید آزمون های زیادی را پیش از پرواز پشت سر بگذارند و هر مسئله ی کوچکی می تواند سفر را به عقب بیندازد. ماسک هویت این دو توریست فضانورد را فاش نکرده؛ اما مطمئنا آن ها مقادیر هنگفتی برای این سفر پرداخت کرده اند. «دونالد ترامپ»،رئیس جمهور ایالات متحده هم در دسامبر سال 2017 (آذر 1396 شمسی) چنین اعلام کرد که قصد دارد برنامه ی ارسال فضانوردان به ماه را از سر گیرد، اما در عصر حاضر افراد زیاد دیگری هم مایل به رقابت هستند.

زمینو پیش تر در مقاله “آیا سفر انسان به ماه دروغ بود؟” نخستین سفر انسان به ماه را مورد بررسی علمی قرار داده است.

جایزه ی گوگل-ایکس پرایز که از سال 2007 (1386 شمسی) آغاز شده بود، انگیزه ای برای پنج گروه خصوصی ایجاد کرد تا ماه نوردهای خود را برای سفر به ماه و حرکت روی آن آماده کنند. نخستین شرکتی که می توانست ماه نورد خود را بر سطح ماه به حرکت دربیاورد و از سطح ماه ویدئوی زنده با کیفیت HD بفرستد، 30 میلیون دلار دریافت می کرد. مشکلات متعددی که بر سر اجرای پروژه ها پیش آمد، سبب شد مسئولان برگزاری رقابت، آن را چند بار تمدید کنند؛ اما همین چند ماه پیش اعلام شد از آن جا که مهلت این رقابت در 31 مارس 2018 (11 فروردین 1397 شمسی) به پایان می رسد و هیچ یک از شرکت کنندگان نمی توانند در زمان مقرر ماه نورد خود را پرتاب کنند، این رقابت بدون هیچ برنده ای خاتمه می یابد. البته قرارداد تمامی پرتاب کننده ها با شرکت کنندگان پابرجاست، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که ماه نوردها حتی پس از پایان رقابت هم بتوانند به ماه سفر کنند.

«دونالد ترامپ»،رئیس جمهور ایالات متحده در دسامبر سال 2017 (آذر 1396 شمسی) اعلام کرد که قصد دارد برنامه ی ارسال فضانوردان به ماه را از سر گیرد

اما این گروه تنها کسانی نیستند که رویای ماه را در سر می پرورانند، هند هم برنامه دارد تا در ماه آوریل (نیمه ی دوم فروردین تا نیمه ی نخست اردیبهشت) مدارگرد، سامانه ی فرود آور و ماه نورد چاندرایان-2 را پرتاب کند. چین هم در تلاش است تا در ماموریت چانگی 4 که برای دسامبر 2018 (آذر 1397 شمسی) برنامه ریزی شده، دومین مدارگرد/ماه نورد خود را پرتاب کند. آن ها می خواهند تا در تکمیل برنامه های پیشین خود، به بخش های دورتری از ماه دسترسی پیدا کنند. چانگی 3 حدود یک سال و نیم بر سطح ماه جا خوش کرده بود تا این که در سال 2015 (1394 شمسی) ارتباطش را با زمین از دست داد؛ اما این ماه نشین در آستانه ی ملاقات با همدمی دیگر است و حتی ممکن است بیش از یک دوست پیدا کند

منبع : مجله دانستنی ها شماره 201

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *